Κολπίτιδα Ποια είναι η σωστή πρόληψη, αντιμετώπιση και θεραπεία;
Published :
14-11-2016 10:59:53
Categories :
Υγεία
Η κολπίτιδα αφορά όλες τις γυναίκες ειδικότερα καλοκαίρι, όπου οι ερεθισμοί και οι μολύνσεις κάνουν πιο συχνά την εμφάνισή τους. Τι είναι η κολπίτιδα, ποια τα συμπτώματα, πώς θα την προλάβεις και ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση και θεραπεία;
Τι είναι η κολπίτιδα
"Κολπίτιδα" είναι ένας ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει καταστάσεις λοίμωξης ή φλεγμονής του κόλπου. Αυτές οι παθολογικές καταστάσεις μπορούν να προκύψουν από μια κολπική λοίμωξη που προκαλείται από οργανισμούς όπως βακτηρίδια, μύκητες, ή ιούς, καθώς και από ερεθισμούς από χημικές ουσίες σε κρέμες, σπρέι, ή ακόμα και ρούχα που είναι σε επαφή με αυτή την περιοχή.
Τα συχνότερα είδη της κολπίτιδας είναι η βακτηριακή και η μυκητιασική, και προκαλούνται από την ανισορροπία των μικροοργανισμών στην κολπική χλωρίδα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπίτιδας;
Τα συμπτώματα της κολπίτιδας μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το τι είναι αυτό που την έχει προκαλέσει. Κάποιες γυναίκες δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της κολπίτιδας περιλαμβάνουν:
- Ανώμαλες κολπικές εκκρίσεις με ή χωρίς μια δυσάρεστη οσμή.
- Κάψιμο κατά την ούρηση.
- Κνησμό γύρω από το εξωτερικό μέρος του κόλπου.
- Δυσφορία κατά τη συνουσία.
Κολπίτιδα και πρόληψη: 15 συμβουλές για να την προλάβεις
Για να αποφύγεις τις κολπίτιδες και κολπικές λοιμώξεις:
- Φοράς άνετα, χαλαρά ρούχα φτιαγμένα από φυσικά υλικά (βαμβακερά, λινά, μεταξωτά). Απόφυγε τα νάιλον, μη βαμβακερά εσώρουχα, κολάν και λίκρα.
- Απόφυγε τα στενά παντελόνια.
- Περιόρισε τη χρήση ταμπόν ή σερβιετών (ειδικά των αρωματισμένων) μόνο για τις περιπτώσεις που τα χρειάζεσαι.
- Άλλαζε τα βρεγμένα σου ρούχα όσο νωρίτερα μπορείς (ειδικά τα μαγιό).
- Απόφυγε τα συχνά μπάνια σε ζεστό νερό, σάουνες και σπα. Ξέπλυνε το σαπούνι από την εξωτερική περιοχή του κόλπου μετά το μπάνιο και στέγνωσε καλά.
- Πλένε τα εσώρουχά σου σε καυτό νερό και σιδέρωνέ τα όταν στεγνώσουν καλά.
- Δώσε προσοχή στη διατροφή σου. Υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων (ζυμαρικά, ψωμί, γλυκά κ.ά) και ειδικότερα ζάχαρης, ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων. Μία ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει και την ισορροπία στην κολπική χλωρίδα.
- Αν έχεις διαβήτη, κράτα τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος όσο πιο κοντά στα φυσιολογικά όρια μπορείς.
- Μην πλένεις πολύ συχνά την ευαίσθητη περιοχή (οι συχνές πλύσεις μπορεί να σκοτώσουν τα βακτήρια που ελέγχουν τους μύκητες).
- Φάε γιαούρτι.
- Αν εμφανίζεις συχνά κολπίτιδες, ενημέρωσε τον γιατρό σου. Ίσως χρειαστεί να κάνεις κάποιες εξετάσεις για να αποκλείσεις άλλες παθήσεις.
- Χάσε κιλά: Επειδή οι μύκητες προτιμούν τις θερμές υγρές συνθήκες, οι δερματικές πτυχές γύρω από τη βουβωνική χώρα μπορεί να είναι ο λόγος των υποτροπών.
- Σκουπίσου σωστά: Πλένε και σκούπιζε την περιοχή των γεννητικών οργάνων από εμπρός προς τα πίσω για να αποφύγεις τα βακτήρια των κοπράνων να μεταφερθούν στον κόλπο.
- Μην το παρακάνεις: Δεν χρειάζεται να πλένεις την περιοχή των γεννητικών οργάνων περισσότερο από 2 φορές την ημέρα και θυμήσου να χρησιμοποιείς ειδικά προϊόντα που δεν προκαλούν ανισορροπία στην κολπική χλωρίδα.
- Απόφευγε τα αρωματισμένα σαπούνια, τα σπρέι και τα αποσμητικά.
Αντιμετώπιση και θεραπεία της κολπίτιδας
Είτε πρόκειται για μυκητιασική είτε για βακτηριακή κολπίτιδα, ο γιατρός σου θα σου συστήσει κάποια κρέμα ή τζελ για εφαρμογή στην περιοχή για την αντιμετώπιση και θεραπεία. Είναι πιθανό η κολπίτιδα να μην είναι λοιμώδης και να έχει προκληθεί από κάποιο ερεθιστικό προϊόν. Έλεγξε για καινούρια σαπούνια ή σερβιέτες που πιθανόν να έχεις χρησιμοποιήσει. Σε αυτήν την περίπτωση, ο γιατρός σου θα σου συστήσει κάποια κρέμα, gel ή κολπικό υπόθετο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.